У Європі є міста, куди їдуть розважатися, шопитися, відпочивати, а є такі, які вважаються центром культури. До числа останніх з 2009 року належить і Вільнюс поряд з австрійським містом Лінц. Стара частина столиці Литви настільки багата пам'ятками, що ЮНЕСКО оголосила її об'єктом Всесвітньої культурно-історичної спадщини. Багатовікова історія Вільнюса і землі литовської відображена в експозиціях та експонатах численних музеїв міста. Їх тут понад п'ятдесят. Зрозуміло, немає сенсу їхати в Литву тільки заради музеїв, якщо у ваших планах - відпочинок. Однак варто все ж, опинившись там, відвідати кілька найприкметніших і найзнаменитіших, які заслужено входять до топ-5 музеїв Вільнюса.

Вільнюс

Почніть своє знайомство з Литвою з Національного та Художнього музеїв. Крім величезних фондів, ці музеї функціонують також як науково-дослідні інститути. Так, у Художньому музеї ви знайдете багате зібрання предметів народної творчості та мистецтва, привезених не тільки з регіонів Литви, а й з усієї Європи. Литовський Художній музей складається з багатьох інших, дрібніших центрів і музеїв. Сюди належить Картинна галерея Вільнюса, Музей Радзивіллів, Музей мініатюр, бурштину, годинників та інші.

Художній музей

Що стосується Національного литовського музею, то до його складу теж входить багато філій, зокрема Вежа замку Гедимінаса, Будинок сигнаторів і цілий перелік іменних музеїв, названих на честь великих діячів Литви. Відвідавши найбільш значущі установи, ви зможете побачити, наскільки самобутня ця країна.

Окрім звичних нам музеїв, є у Вільнюсі й такий, що викликає сумні відчуття. Мова про музей, присвячений історії народу з трагічною долею - євреям. Ще до подій Другої світової війни євреям доводилося нелегко в Європі. Подивитися на ті часи через призму історії цього народу дозволять численні предмети їхнього побуту та аксесуари, що відображають етнічну культуру євреїв. Є тут фотографії, книги, картини і багато чого іншого, що відображає настрій і дух тих часів. Крім Єврейського музею діє у Вільнюсі також Музей жертв геноциду (загинуло 95% литовських євреїв).

Музей жертв геноциду

Після таких морально важких музеїв відволічіться на інші об'єкти, наприклад, сходіть до Музею театру, музики і кіно. Так-так, у Вільнюсі знайшлося місце і такій незвичайній, але такій світлій і надихаючій установі. Знайти його нескладно: орієнтуйтеся на Малий палац Радзивіллів, на місце, де раніше був міський театр. Що ж може бути представлено в такому музеї? Усе, що пов'язано з кіно і творчістю: відеокамери, бобіни, музичні інструменти, фотографії, рукописи, навіть театральні ляльки є.

Малий палац Радзивіллів

І от щоб остаточно вас здивувати, скажемо, що у Вільнюсі діють такі музеї, які присвячені діяльності прикордонників і поліцейських. Обов'язково зазирніть, щоб мати уявлення про те, що ж там можна демонструвати як експонати.

Другие статьи