Як думаєте, чому Лієпаю називають місцем, де народжується вітер? Найімовірніше, причина тому географічне положення Лієпаї: місто омивають води Балтійського моря. Це і портове, і курортне місто, де вітряна погода - звична справа. Вирушаючи сюди на екскурсію, враховуйте кліматичні особливості міста. А вони тут далекі від тих, які ідеально підходять для розміреного пляжного відпочинку. Легка прохолода навіть у самий пік літа - ось норма для латвійського курортного міста. Втім, у Лієпаю ви попрямуєте напевно не тільки заради моря, а й щоб ближче познайомитися з місцевими пам'ятками, дізнатися, яка ж вона - справжня Латвія.

Собор

На деяких вулицях Лієпаї прямо на асфальті нанесені музичні ноти. Дотримуючись їх, ви познайомитеся з ще одним обличчям міста, а саме - з музичним. Лієпая вважається батьківщиною латвійської рок-музики, напевно, тому тут регулярно влаштовують рок-концерти і, напевно, тому тут є рок-кафе та інші тематичні атрибути. Будь-яка екскурсія Лієпаєю рано чи пізно приведе вас до Першого Латвійського рок-кафе, біля якого розбита справжня алея музичної слави Латвії. Це 35 плит із бронзи, де відбитки своїх долонь залишили видатні музиканти, окремі плити присвячені цілим рок-гуртам і вже померлим музикантам. Тут же, навпроти кафе, стоїть величезний пам'ятник гітарі. Ну як, у вас ще залишаються сумніви щодо того, яке місто - музична столиця Латвії?

Серце Лієпаї Місце, куди охоче стікається народ і взимку, і влітку, - площа троянд. Це самий центр міста. І якщо раніше - до 1910 року - тут функціонував ринок, то в наш час ось уже 20 років на місці ринку красується цілий сад із троянд. По периметру площі вишикувалися примітні для міста будівлі - напевно гід розповість про них, коли поведе вас на прогулянку Лієпаєю.

Сад из роз

Без цього не обійдеться жодна екскурсія Лієпайський музей - ось куди варто потрапити кожному туристу. Річ у тім, що музей досить старий - його заснували 1924 року. Крім типових для музею експонатів (колекції творів мистецтва, етнографічні, археологічні експонати), яких тут велика кількість, самі зали оформлені розкішно, з розмахом, що додатково вражає. Поціновувачі історії можуть продовжити свою ознайомчу ходу Лієпаєю, вирушивши до собору Святого Язепа. Мало того, що він - живий свідок масштабних подій з життя країни і міста, так там ще зберігається і безліч релігійних артефактів.

Лієпайський музейВстигніть відвідати також набережні, мостові, прогуляйтеся нетуристичними вулицями Лієпаї, і ви безсумнівно зрозумієте характер цього приморського латвійського міста.

Другие статьи