Одні називають Пярну літньою столицею Эстонії, інші - одноповерховим містечком на березі Балтійського моря або містом-санаторієм. Чия б не була правда, одне відомо напевно: вам потрібно заздалегідь знати, що подивитися в Пярну навіть за один день, якщо вже вам пощастило сюди потрапити.

Близькість моря назавжди накладає свій відбиток на характер міста. Приємний бриз з ароматом моря буквально висить у повітрі, куди б ви не пішли. Підсилюють колоритні відчуття і дерев'яні будиночки з різьбленими віконницями, і всюдисущі чайки, яких можна порівняти, мабуть, з нашими голубами - вони скрізь, і вони не соромляться людей.

Коли будете вирішувати, що насамперед дивитися в Пярну за один день, намітьте для себе стару його частину. Тут напрочуд тихо і немає штовханини через туристів. Атмосфера тут якась розслаблена і провінційна, постійно хочеться буквально поїдати очима кожну будівлю, а вони всі тут яскраві, немов іграшкові або взагалі - пряникові. Звичайно, крім дерев'яних будиночків, є в Старому місті і кам'яні споруди, які з'явилися вже за шведів. Ну і куди ж без релігійних об'єктів. Так, у Пярну ви помітите велику кількість загострених церков, які надають місту особливого настрою, вони - немов вираз місцевої харизми.

Усі чекаєте, які ж знамениті пам'ятки міста ми зараз перерахуємо? А нічого гучного в цьому списку немає. Особливість Пярну і зокрема - його старої частини - в тому, що тут треба просто гуляти, вдихаючи аромати моря, сповільнюючи крок і милуюся кожним об'єктом, без очікувань.

На що орієнтуватися, гуляючи Пярну

Є в місті кілька об'єктів, до яких можна поставитися як до злачних місць туристів, проте це не зовсім те, що можна було б порівняти, наприклад, із Карловим мостом або Празьким градом у Празі. І все ж для тих, хто цікавиться, ось невеликий список об'єктів, які варто подивитися в Пярну за один день:

  • Церква святої Єлизавети, а поруч - церква святої Катерини;
  • Міська ратуша, а за сумісництвом і місцевий туристичний центр;
  • Талліннські ворота - частина оборонної споруди навколо Пярну та історична пам'ятка;
  • Вілла Амменде - будівля в стилі арт-нуво, побудована на початку XX століття, яка слугувала будівлею для бібліотеки, казино, музею і навіть для санаторію. Зараз тут готель.

Ну і найулюбленіше місце багатьох туристів - мовляв - довжелезна "стежка" з кам'яних валунів, що на 2 км йде в море. Тут відбудеться справжня ваша зустріч із морем.

Тепер вам хоча б приблизно зрозуміло, що подивитися в Пярну всього за день, а після поїздки ви й самі додасте до цього списку свої улюблені місця.

Другие статьи