Катовіце зовсім не значиться в списку обов'язкових до відвідування європейських міст. Його розцінюють частіше як транзитний пункт, коли планують виліт лоукостом з Польщі. Про те, які є в Катовіце визначні пам'ятки, туристи зазвичай замислюються в разі, коли треба скоротати час до вильоту. Отже, що ж подивитися в місті, в якому дивитися-то особливо і нічого? Не очікували? Так і є - Катовіце далеко не туристична Мекка, але й тут можна захопливо відпочити навіть протягом доби.

Якщо тут ви зупинилися на довше, ніж на день, у вас буде можливість відвідати сусідні міста і ближче познайомитися з польською глибинкою. Добре, а що ж Катовіце? Тут звертає на себе увагу насамперед центральна площа. Зрозуміло, оцінити всі її принади краще в теплу пору року. Тут вам і фонтани з невеликими водоймами, більше схожими на басейни, і навіть лавки у вигляді лежаків. Влада міста розуміє, що в Катовіце велика кількість гостей, от і зробила центр зручним для охочих "пересидіти" час до літака. Щоб мати уявлення про цей об'єкт, загугліть "Катовіце фото".

Стадіон Катовіце

Неможливо обійти стороною і той факт, що Катовіце не багатий на визначні пам'ятки, тому що заснований лише в XIX столітті. І тим не менше за містом міцно закріпилася слава музичного. Влітку тут регулярно проходить безліч музичних фестивалів і концертів як світових, так і місцевих зірок. Не дивно, що однією з визначних пам'яток Катовіце зробили маленький приватний музей гітари. Екскурсії проводить сам засновник і навіть дає зіграти на експонатах.

Прогулянка містом: уся увага на дрібниці та будівлі

Якщо ви всерйоз маєте намір відшукати в Катовіце пам'ятки, то ось вам порада. Пройдіться центральною вулицею міста - Маряцькою - аж до головного костелу ім. святої Марії. Дивно, як на одній вулиці уживаються між собою релігійний об'єкт із купою барів і пабів. Ви можете навіть не осідати в одному конкретному закладі, а просто знімати пробу з ключових напоїв кожного бару. Це нормальна практика - зайти випити один шот і піти далі.

Катовіце - місто шахтарів, тому атмосфера тут специфічна - аж до відчуття невеличкого землетрусу в будь-яку пору року (насправді - це ознака роботи шахти). Розмірковуючи над тим, що подивитись у Катовіце, зазирніть у район Нікішовець. Тут нічого надто особливого, окрім того, що побудований він спеціально для шахтарів, а щоб зробити його привабливішим, усі зовнішні укоси вікон на будівлях пофарбовані в яскравий червоний колір. На тлі коричневої цегли і загалом старої архітектури червоні укоси створюють вражаючий ефект. Куди ще можна сходити на прогулянку, так це до будівлі конгресу. У плані дизайну це вельми футуристична будова, яка до того ж оточена смарагдовими газонами. Навіть на даху трава, але весь цей ландшафтний дизайн продуманий до дрібниць, тому має якісний і стильний вигляд.

Незважаючи на те що Катовіце вважається молодим польським містом, тут збереглася церква XV століття святого архангела Михаїла. Знаходиться вона в одному з найкрасивіших місць - у парку Костюшка, та й сама багата на різьблені дерев'яні елементи, варті того, щоб їх побачити.

Куди ж без музеїв

Поціновувачам музейної спадщини Польщі корисно буде зазирнути до музею нафтового і газового промислу. Представлені тут експонати розкажуть відвідувачам про історію нафтовидобутку, про гірничу справу, ба більше - тут ви побачите інструменти для ручного видобутку нафти, якими користувалися ще до автоматизації процесу. Буде час - відвідайте й музей "Сілезька хата". Тут зібрані старовинні речі, які використовувалися місцевими жителями в минулих століттях - аж до прикрас і гребінців. Якщо пощастить, ви потрапите на якийсь пізнавальний захід, презентацію книги або відкриті виставки    У Катовіце є на що подивитися, і ви обов'язково залишитеся задоволені знайомством із містом, якщо поставите собі за мету не нудьгувати великими європейськими столицями, а вишукувати тут цікаві пам'ятки.
Другие статьи