Коли мова заходить про Чехію, багато туристів млосно зітхають, згадуючи або уявляючи красу дивовижної Праги. Так, це місто п'янить, закохує в себе раз і назавжди, причому - з першого погляду. На тлі обожнюваної туристами Праги тьмяніють інші, менш популярні міста Чехії. Хоча вони становлять не менший інтерес з точки зору архітектури та історії. Якщо вірити фразі "Краса в очах того, хто дивиться", тоді сміливо їдьте не тільки до Праги, а й, наприклад, на екскурсію в Оломоуц.

Оломоуц

У місті чимало визначних пам'яток, і найпомітніша - Ратуша. Виконана вона в еклектичному стилі, поєднуючи в собі риси готики, ренесансу та бароко. Ратуша досі функціонує, тут діє міська адміністрація, проводяться церемонії одруження, є навіть галереї та ресторани.

Можете влаштувати собі пізнавальну екскурсію головною Ратушею Оломоуца, після чого - плавно переміститися до Кафедрального собору. Він побудований у XII столітті, і як ви розумієте, має величезне історичне значення. З погляду стилю він теж вражає, бо виконаний у романському стилі з характерними баштовими конструкціями, що надають собору ефекту таємничості та легендарності. За розмірами собор теж немаленький: на його території можуть одночасно поміститися 5 тис. Вірян!

Але не тільки релігійними святинями багатий Оломоуц. Здійсніть екскурсію, наприклад, більш сучасними пам'ятками. На місцевому аеродромі розташований музей авіації, присвячений історії авіації Чехії. Тут є можливість не просто прогулятися серед величезних експонатів, а й здійснити екскурсію до ремонтних майстерень, де фахівці відновлюють неробочі літаки.

Знайомство із замками

Якщо у вас буде час, вирушайте з Оломоуца в невеличке містечко Кромержиж. Саме тут красується знаменитий на всю Чехію замок. На вигляд він чимось нагадує французький Версаль, тому шанувальники подібного стилю і королівської атмосфери оцінять і його мініатюрну версію - Кромержиж. До слова, саме цей замок внесено до списку об'єктів, що перебувають під захистом ЮНЕСКО.

Кромержиж

Не пошкодуйте день і рушайте на екскурсію до замку Гельфштин, що за 35 км від Оломоуца. Рівних йому немає у всій Східній Європі. Він дивовижним чином поєднує в собі готичні риси з архітектурними особливостями Ренесансу. За рахунок того, що замок височіє на горі, а поруч протікає річка, краєвид на нього відкривається фантастичний, а відчуття таке, немов ожили декорації до середньовічного роману.

Замок Гельфштин

Ми перерахували далеко не всі варті уваги визначні пам'ятки Оломоуца. Вам належить самостійно оцінити їх і відкрити для себе щось нове. А якщо візьмете екскурсії не тільки містом, а й за його межі, то сповна доповните наявний портрет Чехії. Можливо тепер, при думці про цю країну у вашій уяві виникатиме не тільки Прага.

Другие статьи