Місто Клайпеда - найпівденніше місто в Литві, розташований він на березі Балтійського моря, у місці, де море переходить у Куршську затоку. Таке географічне сусідство визначило погоду в Клайпеді - м'яка, переважно тепла і волога. Як і решта Прибалтики, Клайпеда приваблює туристів здебільшого в літній період або на самому початку осені. Що цікаво, у вересні в Клайпеді погода навіть краща, ніж улітку, плюс - туристів набагато менше, а отже - більше вільних готелів, більше місця на пляжах, немає штовханини. Та й не холодно ще по-справжньому. Вітряна погода починається вже з жовтня. Це якщо коротко. А тепер - торкнемося питання погоди в Клайпеді трохи докладніше, щоб вам було простіше планувати свій відпочинок.

Берег Балтійського моря

Ця невелика прибалтійська країна привертає до себе увагу багатьох туристів з решти Європи. А чому б і ні? Курорти тут спокійні, відпочинок неспішний, є море і багаті рекреаційні можливості. І все ж, якщо ви прямуєте в ту ж Клайпеду за традиційним літнім відпочинком, треба розуміти, що місцеву погоду не можна назвати теплою. А все через близькість холодного Балтійського моря.

Туристичний сезон у Клайпеді: коли він і яка погода в цей період

  1. З кінця травня і до початку вересня - найвищий туристичний сезон у всій Литві і в Клайпеді зокрема. І навіть незважаючи на те, що в цей період тут тепло, все ж псують усю картину вітри і дощі.
  2. Ще один сезон, коли Клайпеда наповнюється туристами, випадає вже на зиму - у період Різдва та новорічних свят. З одного боку, тут буде красиво, ошатно, святково, а з іншого - ціни на все значно зростають, тож Литва за цінами стає такою ж дорогою, як і популярні європейські країни. Це якщо говорити про високий сезон.
  3. Низький сезон теж можна умовно розділити на кілька частин: жовтень/листопад і березень/квітень. І якщо в гарну погоду або в період свят буде чим зайнятися, то, що робити в Клайпеді в погану погоду, а саме - в цей низький сезон?

Зимовий відпочинок: чим зайнятися

Тоді як на території всієї Литви з настанням грудня випадає сніг, у Клайпеді він може піти на місяць пізніше. А часто замість снігу йде просто дощ. Тут взагалі вдень температура плюсова, бо поруч море. Найхолодніший зимовий місяць - січень. Середня температура тут близько -5°C, звісно ж, дмуть вітри, і висока вологість. Отже, якщо ви надумаєте приїхати сюди на різдвяні свята, одягайтеся тепліше.

Місто Клайпеда взимку

Клайпеда навесні

Порівняно із зимою, у весняні місяці опадів у Клайпеді більше, і це вже не сніг, а дощі. Холодна погода тримається максимально довго. Теплішати починає лише з кінця березня. У цей період багато води, бо або дощить, або тануть сніги. Із середини квітня стає по-справжньому тепло, але все одно до вечора дуже холодно, розслаблятися не варто. Носіть шапку, беріть парасольку, взувайте непромокальне взуття. З кінця травня якраз відвідувати пляжі Клайпеди, і не обов'язково щоб засмагати і купатися. Можна просто добре проводити час на березі моря і дихати корисним морським повітрям.

Клайпеда навесні

Літній відпочинок у Клайпеді

Традиційно літній період - найтуристичніший у Литві. Одночасно з високою температурою і погожими днями тут можуть траплятися грози і раптово йти дощі. Однак надовго небо не встигає затягнути хмарами на відміну від осіннього та весняного періодів. Тож спокійно можна скористатися екскурсійними програмами, виїжджати до моря, за місто. У липні показники термометра досить помірні - максимум +25°C. Так, начебто має бути тепло, але не забувайте, що тут дмуть прохолодні вітри з моря, а сонце не таке пекуче, як у нас, плюс - сонячних днів тут не так вже й багато. Якщо ви зупинилися в Клайпеді і місцева погода вас влаштовує, їдьте в подорож сусідніми містами. Можете виділити день і відвідати столицю, погуляти містами Тракай і Шауляй.

Клайпеда влітку

Осінь - улюблений сезон туристів

Ще один привабливий сезон у Литві - звісно ж, осінь. І це не тільки через помірну погоду, оксамитовий сезон і красиву природу. Ціни на відпочинок у Литві теж знижуються. Чи це не привід приїхати до Клайпеди у вересні/жовтні за будь-якої погоди? Тим паче, що погода ранньої осені тут дуже схожа на вересневу погоду в нас: є дощі, але вони ще теплі й не затяжні, а в Клайпеді все ще тепло і без відвертих натяків на холод, що наближається.

З жовтня настає самий розпал осінньої погоди в Клайпеді: дощі, сильні вітри, зниження температури, заморозки, дні в основному похмурі. Для поціновувачів такої ось осінньо-морської погоди поїздка в жовтні в Клайпеду ризикує стати особливо приємною і надихаючою подією.

Клайпеда восени

Роздумуючи над тим, коли ж найкраще вирушити до Литви, як вгадати з погодою в Клайпеді, не переживайте. Тут буде чим зайнятися в будь-який сезон. При цьому не забувайте, що нехай Клайпеда і морський курорт, але це зовсім не такий курорт, які ми звикли бачити десь на Півдні.

Другие статьи