Як думаєте, що насамперед треба перевірити, починаючи планувати поїздку в Оломоуц? Правильно, погоду. Адже вам важливо знати, гулятимете ви під палючим сонцем, чи доведеться перечікувати дощ у найближчому кафе. А може трапитися й таке, що ваша відпустка випадає якраз на період, коли погода в Оломоуці дощова протягом кількох днів. У такому разі резонно буде змінити дати поїздки. І все ж - яка погода переважає в Оломоуці?

Церква

Так, Чехія розташована в Центральній Європі й теоретично погода тут має бути аналогічною до нашої. Але, як тільки ви впритул стикаєтеся з питанням погоди в Оломоуці, стає зрозуміло, що чеський клімат відрізняється від нашого. Оскільки вся країна оточена горами, зими тут помірно холодні - гори затримують сильні пориви вітрів.

У грудні стовпчик термометрів починає істотно знижуватися, але не настільки радикально, як у нашій країні. Середня температура вдень тут +1°С, +3°С, вночі трохи прохолодніше -2°С. Повітря вже стає морозним, випадає перший сніг.

Старе місто

З приходом січень сонячних днів стає взагалі мало, температура знижується до -5-7°С, йдуть дощі, мокрий сніг, часте явище - тумани.

Лютий поряд із листопадом - найнеприємніший для піших прогулянок місяць. Якщо ваша відпустка припала на лютий, краще брати автобусні тури і відмовитися від прогулянок по Оломоуцу. У лютому практично щодня йдуть дощі, посилюється вітер, температура повітря хоч і помірно низька, але через вогкість і вітри здається нижчою, ніж показує градусник.

Наприкінці лютого відчувається вже близькість весни, а в березні погода в Оломоуце вообще радует и повышением температуры до +8°С, +9°С, и сокращением осадков. Стає вже приємніше гуляти, та й світловий день збільшується. Весна в Чехії настає так стрімко швидко, що вже в квітні можна вважати туристичний сезон відкритим.

В Оломоуці порівняно тепло - до +15°С вдень, хоча все ще часто йдуть дощі (щоправда, вже короткочасні).

З кожним місяцем погода в Оломоуці все більше налагоджується:

  • зростає температура, але навіть влітку тут не буде убивчо спекотно;
  • знижується кількість опадів;
  • стає більше сонячних днів;
  • вітер нікуди не дівається, зате з пронизливого він перетворюється на охолоджувальний.

Найбільший пік туристичного сезону припадає на липень і серпень - у цей період в Оломоуці, як і в усій Чехії, дуже багато туристів. А ось якщо вам важливо не просто приїхати сюди, а й із задоволенням провести тут час, вивчаючи визначні пам'ятки, тоді поїдьте в Оломоуц у вересні.

Колона Пресвятої Трійці

Погода на початку осені тут по-справжньому оксамитова, а природа - невимовно красива. В жовтні вже знову холоднішає, хоч і все ще тримається тепла погода, а от листопад і грудень - мерзлякуваті, вітряні місяці. Зате в цей час щосили йде підготовка до Різдва. Якщо цікаво подивитися, як у Чехії святкують Різдво, вас, напевно, не зупинить нікчемна погода в Оломоуці в грудні.

Правильно, головне - гарний настрій, а погода - справа другого порядку!

Другие статьи