Краків не назвеш мрією мільйонів. Що, слід визнати, навіть добре. Завдяки помірному потоку туристів, які приїжджають сюди щороку, місту вдається зберігати своє звання затишного. А між іншим, Краків - ще й культурна столиця Польщі, тому, навіть якщо в Кракові ви на один день, варто взяти кілька ознайомлювальних екскурсій ключовими пам'ятками.

Побачити все за один день

Згідно зі статистичними даними в середньому кожен турист проводить у Кракові одну ніч. Про що це говорить? Про те, що навіть за один день можна познайомитися з Краковом. Якщо правильно вибрати екскурсії. І звісно, краще брати піші прогулянки. Традиційно всі стартують із Ринкової площі - історичного центру Какова. Орієнтир - Маріацький костел і натовпи туристів - ви точно не загубитеся. Якщо почати екскурсію з самого ранку, до вечора ви будете поінформовані про основні віхи розвитку міста, про його видатних мешканців і визначні пам'ятки, сховані від очей пустопорожніх перехожих.

З чого почати, залежатиме від цілей вашого приїзду - пірнути в історію міста чи торкнутися лише сучасності. Але що точно вам сподобається, так це екскурсія, присвячена королям, які правили на цих землях. Вона так і називається - Королівський Краків, і охоплює найстарішу частину міста, яка раніше була оточена кріпосними стінами. Зараз цю територію облагородили, створили парк і розбили комфортну для пішоходів зону. Що цікавого входить у цю екскурсію?

Замок Вавеля

Насамперед - відвідування замку Вавеля, виконаного в італійському стилі. Замок вважається символом міста. Вас поведуть не лише звичними злачними місцями на кшталт тронного залу, а й покажуть навіть спальні королівських осіб. Саме відвідування замку безкоштовне, а щоб побачити додаткові кімнати чи зали, треба буде придбати вхідний квиток.

Крім насиченої прогулянки замком, у програмі буде і пізнавальна хода вузькими вуличками в старому районі міста, між акуратних, немов казкових, будиночків. Якщо вам здасться, що такі архітектурні ансамблі ви десь уже бачили, вам не здається: напевно, вони фігурували в численних фільмах періоду 70-80-х років про Середньовіччя, Попелюшку і в інших польських фільмах.

Під час прогулянки гід найімовірніше підведе вас до видатної споруди Кракова - Маріацького костелу. Варто роздивитися його не тільки зовні, а й усередині. Поруч із костелом лежить голова, вірніше - скульптура у вигляді голови як символ людини, що втрачає голову від кохання. Як саме трактувати істинний сенс інсталяції, вирішувати вже вам, але називається вона "Зв'язаний Ерос". Як-не-як, зв'язок із коханням простежується.

Маріацький костел

“Єврейський Краків" - наступна екскурсія, до якої варто приєднатися. Зрозуміло, вона розповідатиме про життя євреїв у Кракові, особливо - за часів Другої світової війни. Почнеться прогулянка з єврейського кварталу під назвою Казімєж. Чим примітна ця екскурсія Краковом, так це нальотом старовини і раритету. У вас буде безпрецедентна можливість відвідати антикварні крамнички, де зібрано безліч штучок з історією, аж до грамофонів, чорно-білих фотографій початку XX століття, посуду та інших атмосферних предметів побуту.

Єврейський квартал

Це на перший погляд Краків нічим особливим не примітний. Але так здаватиметься доти, доки ви не вирушите на змістовну екскурсію. Тож, збирайтеся в поїздку, на вас чекають дивовижні відкриття.

Другие статьи