У столиці Литви дивовижним чином намішані культури та національності. Свого часу тут було багато поляків, євреїв, білорусів, що залишило свій слід у культурному розмаїтті Вільнюса. У цьому місті у вас точно не буде проблем з тим, щоб швидко прийняти рішення, куди ж сходити насамперед. Нехай навіть ви тут на кілька днів, за цей час вам вдасться побачити головне - душу міста. Але для цього необхідно відвідати конкретні місця і скласти власну думку про місто.

До Вільнюса приїжджають за різним. Хтось із головою бажає зануритися в історію Прибалтики та обходити всі замки і фортеці вздовж і впоперек. Іншим подавай розмірений сімейний відпочинок на березі моря або в тихому санаторії. Молодь тягнеться сюди за новими враженнями і щоб скуштувати місцеве нічне життя. Але так чи інакше, кожна категорія туристів знаходить, куди сходити у Вільнюсі, щоб і розважитися, і відпочити душею.

Куди сходити в перший день Знайомство з містом краще починати з прогулянок. Пройдіться центральними вулицями, відшукайте будівлі, де жив і працював видатний Адам Міцкевич, зазирніть до єврейського інформаційного центру, роздивіться будівлі, які залишилися Вільнюсу у спадок від епохи СРСР, - таких будівель залишається дедалі менше з кожним роком, тож не виключено, що ви застанете останні дні їхнього існування.

Будівля де жив і працював Адам Міцкевич

Як і в будь-якому європейському місті з великою історією, у Вільнюсі є Старе місто. Екскурсії цією частиною Вільнюса відбуваються щодня, так само, як і екскурсії незвичним (або іншим) Вільнюсом (тут ви маєте можливість побачити те, чого не охоплюють типові туристичні прогулянки).

Старе місто

У самому Старому місті велика кількість костелів і церков, тож дзвін дзвонів практично не затихатиме. Не полінуйтеся відвідати кілька релігійних установ, тим паче що всі вони виконані в різних архітектурних стилях - цікаво буде роздивитися й порівняти.

Костел Святої Анни

Окрему увагу приділіть Університету Вільнюса. Він являє собою не просто будівлю, а освітній заклад, де колись навчалися найрозумніші люди Східної Європи. Будівля університету виконана в чотирьох стилях: класицизм, бароко, готика, ренесанс, - а займає вона цілий квартал. При університеті діє Вільнюська обсерваторія, куди можна піднятися і навіть відвідати бібліотеку, що розташувалася там.

Університет Вільнюса

Вільнюс - місто творчих і прогресивних людей. І це не просто слова, а слова, підкріплені прикладами. У столиці Литви на вас чекає Центр сучасного мистецтва, де регулярно відбуваються івенти і перфоманси, виставки, а також - Центр модернового мистецтва. Якщо хочете дізнатися більше про історію Литви, підіть до Національного художнього музею. Тут же відвідайте японський садок і поваляйтеся на галявині з краєвидом на місто (за умови теплої погоди, звісно), а ще краще - зайдіть до Палацу великих князів литовських.

Ужупіс - ще одне містечко у Вільнюсі, яке краще відвідати, ніж потім шкодувати про незроблене. Так називається район Вільнюса на півострові, відокремленому від основної його частини річкою Вільняле. Історія району вкрай насичена - від бідняків, які проживають тут, до людей мистецтва, які облюбували настільки відокремлене місце в галасливій столиці. Тут на кожному кроці костели, монастирі, майстерні та галереї. Якщо зустрінете в Ужупісі хіпі, не дивуйтеся - вони тут теж живуть і з радістю проведуть для вас пізнавальну екскурсію.

І наостанок порадимо вам перед поїздкою перевірити, які заходи намічаються на період вашого перебування у Вільнюсі. Може театральні постановки, вуличні вистави або запуск повітряних куль. Будьте в курсі актуального, щоб напевно знати, куди сходити у Вільнюсі за пару днів.

Ужупіс

Другие статьи