Польща - наша країна-сусідка. З цієї причини може здаватися, що погода в Варшаві точно така сама, як у нас. Однак не варто забувати, що на території Польщі триває боротьба між сухими східно-континентальними та вологими атлантичними повітряними масами. Як результат - дико нестабільна погода в будь-яку пору року, плюс до всього - посуха в літню пору, а взимку - міцні морози. Будьте готові, що тепла сонячна погода вже через кілька хвилин може змінитися дощем і сильним вітром. Тому так, погода у Варшаві - найактуальніше питання для туриста, воно деколи навіть важливіше за ціни на житло і проїзд.

Вилянувський палац

Літо і зима - найяскравіше виражені пори року в цій країні, тоді як міжсезоння ви можете і не помітити. У Варшаві все як за розкладом: настав грудень, значить - випав сніг, похолодало, відразу відчувається прихід зими. Однак сильних морозів тут не буває, середня низька температура в грудні - три-п'ять градусів вдень. У січні погода у Варшаві стає більш зимовою - температура знижується сильніше, зате снігу менше. А, оскільки мороз тримається практично весь цей час, сніг не встигає розтанути, отже - немає сльоти.

Як і в нас, до Польщі приходить весна в березні, проте приходить вона не одразу:

  • довгий час ще погода, припустімо у Варшаві, налаштовується;
  • часто бувають штормові попередження через сильний вітер і мокрий сніг, що зривається.

А от коли по-справжньому настає польська весна, то це аж у середині квітня. Утім, в Україні ситуація чимось схожа - ми якось довго чекаємо, коли вже погода устаканиться. У Варшаві з середини квітня повітря прогрівається градусів до 15, паралельно розпускаються дерева, оживає вся природа. Іншими словами, весняна погода у Варшаві схожа на весняну погоду в якомусь із наших міст.

Варшава фонтан

Поступово у Варшаві стає дедалі тепліше, і вже в травні взагалі тепло як вдень, так і вночі. Так, це ідеальна картинка. Але, ви ж пам'ятаєте про нестабільну погоду? Так ось, у тій же Варшаві вдень може бути +20 градусів, а вночі цілком нормально, якщо стукнуть заморозки.

А тепер - найдивовижніше: польський червень часто дощовий, а ночами температура опускається майже до 10 градусів. І так усе літо: спочатку сонце, потім дощ, вітер або холод. Подібним пошуком себе продовжує займатися погода у Варшаві й у вересні, жовтні, з листопада тут взагалі сумненько. Хоча - дивлячись чим займатися.

Польща - цікаве місце для екскурсій і прогулянок, але не варто її порівнювати, наприклад, з Канарськими островами, де вічне спекотне літо практично без дощів. Тож, збираючись у дорогу, перевірте не тільки погоду у Варшаві, а й складіть список місць, які ви зможете відвідати в місті незалежно від погодних умов.

Другие статьи