А знаєте, як звучить неписане правило туриста? Головне - з погодою вгадати. У випадку з Естонією ця фраза стає просто-таки сакральною, тому що клімат у цих широтах непростий. Через вплив Балтійського моря, та й загалом через близькість до Півночі погода, припустімо, у Тарту, дуже мінлива. І мова зараз не про те, що півгодини тому моторошно світило і гріло сонце, а потім різко пішов дощ. Ні, настільки кардинальних перепадів погоди тут немає. Для цієї місцевості більше характерна градація температур між холодно і прохолодно. Додайте сюди вітри з моря і звичну хмарність (взимку небо в хмарах щодня, а ось влітку трохи краще - через день), і ви отримаєте уявлення про те, яка погода в Тарту і чи може вам з нею пощастити.

Церква

У принципі, може, якщо поїхати в Естонію влітку - десь із кінця травня і до кінця серпня погода тут найкраща для прогулянок і відпочинку просто неба. Якщо ви - поціновувач дощу, вогкої тартусської погоди, тоді сміливо приїжджайте сюди в грудні, а хочете - і в лютому. У ці місяці опадів особливо багато, темніє рано, дуже холодно і мерзлякувато. Зате цим своїм своєрідним кліматом Естонія і славиться. До речі, у вересні та жовтні цілком реально застати в Тарту прекрасну оксамитову осінь. Так чи інакше, але ми постійно повертаємося до нашого постулату, озвученого вище: головне - з погодою вгадати.

Тарту осінь

Дивно, але багато туристів відвідують Естонію напередодні Різдва і Нового року. Якраз тут можна вловити той самий європейський різдвяний дух - тут вам і ярмарки, і гарячий глінтвейн, і смажені сосиски, і мерехтливі теплим світлом вогники, і аромат хвої, багаття. Потрапивши сюди у святковий період, уже не особливо переживатимеш, що погода в Тарту якась не така. Настрій грайливий, а значить - погода не зможе його зіпсувати. До речі, не обов'язково їхати сюди якраз до 24 грудня. Головний Різдвяний ярмарок на Ратушній площі Тарту починає працювати ще з кінця листопада, а діє - аж до 7-8 січня. Крім усілякої смакоти, на ярмарку можна прикупити вироби з дерева і кераміки від місцевих майстрів, діти покатаються на гірках і на санях, а ви... ви можете так само розважитися, - весело в Тарту буде всім і за будь-якої погоди.

Коли краще їхати в Естонію

Як було вже сказано - влітку, але, як варіант, - ще й на травневі свята:

  1. У цей період можна замовити екскурсії одразу кількома естонськими містами. Чому б і ні? Якщо погода дозволятиме, скористайтеся цією можливістю і відвідайте невеликі середньовічні поселення, Ратуші, центральні площі найбільших міст та інші відомі пам'ятки Прибалтики.
  2. У травні-серпні взагалі корисно подивитися на Естонію і навіть (якщо вода буде не дуже холодною) скупатися в морі. Або - провести час на природі, вирушивши, наприклад, на острів Сааремаа - тут дивовижної краси природа.
  3. Якщо ж вирішите залишитися в Тарту - теж не занудьгуєте. Це друге за чисельністю населення місто в Естонії, а заразом - і студентська столиця. Одних навіть прогулянок вулицями Тарту на заході дня буде достатньо, щоб зрозуміти, чим дихає місто. І навіть якщо погода підкачає, ви зможете швиденько сховатися в одному із затишних місцевих кафе або майстерні.

Бажаємо вам льотної погоди та приємної подорожі!

Другие статьи