Вільнюс - не просто місто, куди вам варто приїхати в рамках свого європейського турне. Це плюс до всього - столиця Литви, місто з історією, культурна столиця Старого світу. Найбільший ажіотаж у Вільнюсі спостерігається з травня по жовтень, що, безумовно, викликано погодними особливостями міста. Які ж вони?

Загалом, тут комфортно:

  • досить тепло влітку, але без спеки;
  • помірно холодно взимку, буває, навіть без снігу.

Однак найбільший мінус погоди у Вільнюсі - це різкі перепади температури, та й дощ може зірватися буквально на рівному місці. Найбільша кількість опадів простежується взимку і восени, а температура опускається тут у середньому до -15°C. Вельми некомфортні умови для прогулянок, чи не так?

Клімат Вільнюса чимось схожий на клімат у місті Рига. Ось тільки столиця Латвії розташована в безпосередній близькості до моря, що згладжує температурні умови, а погода через що - м'якша. У Вільнюсі ж погода не така морська, і мінусова температура нічим не згладжується. І все ж, незважаючи на не гостинні погодні умови, Вільнюс залишається популярним серед туристів містом.

А що, якщо поїхати до Вільнюса навесні?

Це буде не найвдаліше рішення. У березні, припустімо, весною ще й не пахне. Тривають заморозки, дме сильний вітер, погода загалом сира і холодна. З настанням квітня можна вже говорити про становлення весняної погоди у Вільнюсі:

  • кількість сонячних днів збільшується;
  • температура зростає;
  • вітер не такий вогкий.

Вільнюс навесні

Поступово місто оживає, розпускаються дерева, Вільнюс наповнюється ароматами перших квітів - саме час приїжджати сюди в гості.

Літо - найкраще і єдине оптимальне рішення для подорожі до Литви

Ось влітку тут все добре - і погода, і природа, і саме місто постає у всій красі. Слід тільки усвідомити, що сухого літа у Вільнюсі не буває, тут часто йдуть дощі і панує підвищена вологість. Що, втім, навіть добре: на відміну від інших європейських країн, які страждають від катастрофічно високої температури влітку, погода у Вільнюсі без спопеляючої спеки. Особливо приємно тут вечорами, коли градус спадає, і можна накинути на себе легку вітровку для вечірньої прогулянки вулицями столиці.

Костел Святої Анни

Осінь - кінець туристичного сезону в Литві

З настанням осені одразу ж холоднішає, йдуть дощі, жовтіє листя. Тобто ті погодні умови, які наздоганяють наші широти тільки в жовтні, з Вільнюсом трапляються на самому початку вересня. А в жовтні погода остаточно псується: дмуть сильні вітри, дощі йдуть частіше, перепади температури різкі. До листопада встановлюється противна, майже зимова погода з високим рівнем вологості.

Осінь у Литві

Здрастуй, зимо, і бувай, подорожі до Вільнюса

Порівняно з нашими зимами, тут вони більш м'які та малосніжні. Середня температура протягом усієї зими становить -3-5°C, а коли погода у Вільнюсі вітряна, здається, ніби набагато холодніше. Сніги у Вільнюсі й справді випадають рідко, буває, вся зима проходить без снігів. Але, якщо пощастить, місто перетворюється і виглядає ошатним.

Вільнюс узимку

Тепер, орієнтуючись у погодних умовах, що панують у Вільнюсі, вам має бути легше визначитися з датами подорожі. Сподіваємося, ви не помилитеся і в будь-яку погоду зумієте насолодитися столицею Литви.

Другие статьи