Молодіжна столиця Естонії, найбогемніше місто, центр культури та освіти. Як думаєте, про що йдеться? Усі ці слова описують естонське місто Тарту. Саме тут було засновано один із найстаріших університетів Європи - Тартуський університет. Ось побачите, екскурсії цим миловидним, але при цьому - другим за величиною в Естонії містом виявляться пізнавальними і в чомусь просвітницькими.

Цю частину міста включено до більшості ознайомчих екскурсій. І не без підстав. Саме тут розташована Ратушна площа. Колись тут бурхливо розвивалася торгівля, а сама площа з'єднувала між собою поселення з портом, вона ж вважалася центром Тарту. Як і в будь-якому сучасному місті, на головній площі проходять ключові заходи і свята. Крім Ратушної площі, Старе місто цікаве і великою кількістю автентичних кав'ярень та крамничок, та й самі по собі будівлі та вулиці цікаві з точки зору архітектурного ансамблю.

З площі на пагорб Неможливо побувати в Тарту і не відвідати екскурсію, яка приведе вас до пагорба Тоомемягі. Його легко знайти за назвою - у парку Тооме, а ще тут колись височів Домський собор Петра і Павла - сьогодні на його місці лише руїни. Але зате які руїни! Поруч височіє готичний храм - він розташований якраз у місці, де колись заснували Тарту. У наші дні приміщення використовують під різні міські потреби: то під бібліотеку, то під музей. А взагалі, парк Тооме відмінно справляється з функцією улюбленого городянами місця: тут влаштовують пікніки і просто прогулюються в гарну погоду.

Пагорб Тоомемягі

Від екскурсій до самостійних прогулянок Місто Тарту мініатюрне і компактне - вам вдасться буквально за день обійти основні його туристичні об'єкти і познайомитися з історією. Не поспішайте брати кількістю - постарайтеся уважно придивлятися до будівель і деталей зовнішнього оздоблення. Якщо щось із цього викликало у вас інтерес, поставте запитання гіду.

Наприклад, мало хто знає, що це за будинок такий, що падає. А це ні багато, ні мало, а мало не місцева Пізанська вежа: будинок нахилився одразу після побудови, але його вирішили не руйнувати, а перетворити на місцеву знаменитість. Для цього його щороку реставрують і зміцнюють.

Місцева Пізанська вежа

Недалеко від цього будинку (за кілька хвилин ходьби) розташований Музей сучасного мистецтва. Він завжди чинний, тож у будь-яку пору року вам вдасться відвідати якусь із експозицій (вони змінюються раз на кілька місяців).

Серед інших музеїв на окрему увагу заслуговує Музей іграшок і Музей городянина XIX століття (розташовується в дерев'яному будинку XVIII століття і відтворює обстановку звичайного житлового будинку позаминулого століття).

Музей сучасного мистецтва

Упевнені, вирушаючи на будь-яку з екскурсій Тарту, ви знайдете ще чимало чого цікавого в цьому маленькому, але такому багатому з точки зору культурної спадщини місті.

Другие статьи