Якщо ви плануєте поїздку в Литву, ця стаття точно для вас. Тут ми постараємося зорієнтувати вас у питанні, що привезти з Клайпеди або іншого містечка Литви, і не витратити на пошуки подарунків надто багато часу і сил. Взагалі, різноманітність сувенірів у Литві така сама, як і в Латвії, Естонії - ці країни все-таки дуже схожі одна на одну. І все ж є в Литві щось особливе, що проявляється і в таких дрібницях, як сувеніри.

Сувенір №1: одяг

Якщо ви не проти прикупити одягу світових брендів, вам пряма дорога до торгових центрів і молів. Зазвичай усі новинки зі світу моди з'являються на ринку ЄС, а потім тільки доходять до наших магазинів. Тож ви можете стати першими, хто відхопить нову трендову модель і заплатить за неї копійки. Особливо вигідно робити покупки в Клайпеді (а також у Вільнюсі, Каунасі) в період знижок. Тут вони по-справжньому знижки - часом до 80%. Починаються літні знижки в червні, зимові - у грудні. Тривають, як правило, по місяцю.

Це якщо говорити про те, що звичайного ви можете привезти з Клайпеди собі та рідним. Друга категорія речей - це одяг місцевих дизайнерів. З найпопулярніших і визнаних навіть у ЄС - бренд Грізас. Продається його одяг теж у традиційних торгових центрах.

Сувенір №2: льон

Ще з часів СРСР прибалтійські країни славилися виробництвом льону, престижно було привозити звідти лляні скатертини та сукні, постільну білизну та сумки. Сьогодні якість литовського льону на такому ж високому рівні, а асортимент лляних виробів істотно розширився. Тепер можна прикупити собі та подрузі вишиту сукню, або навіть вишиту наволочку, ажурні полотняні серветки у вітальню, сарафани, пляжні сумки та багато іншого. Продають ці речі в торгових центрах, а також - у спеціалізованих магазинах, сувенірних крамничках. Що стосується ціни, то стартує вона від 5 євро за дрібний виріб і вище.


Сувенір №3: шкіра

Як і колись Чехія, Прибалтика була джерелом високоякісних шкіряних виробів. Зберігає вона цю першість і донині. Справжня удача, якщо ви вчасно згадаєте, що з Клайпеди можна привезти шкіряні портмоне, косметички, гаманці, пояси, рукавички і дамські сумочки. Ці товари з категорії "на довгі роки", тому ціни на них цілком обґрунтовані - від 25 євро.

Сувенір №4: дерево

Не будемо повторюватися і вкотре підштовхувати вас на очевидні покупки на кшталт бурштинового намиста. Так, бурштин - той камінь, з якого виготовляють сувеніри в кожній прибалтійській країні. Пропонуємо подивитися на литовські сувеніри під іншим кутом, а саме - під дерев'яним. Адже відомо, що Прибалтика - це не тільки Балтійське море, а й соснові ліси. А отже, тут користуються попитом дерев'яні вироби:

  • Ялівцеві підставки під чай, посуд;
  • Дитячі іграшки з екологічно чистого дерева;
  • Настільні ігри, елементи яких виконані теж із дерева;
  • Скриньки, гребінці, хлібниці, а якщо будете уважно придивлятися до сувенірних крамниць, або взагалі - підете для вінтажного ринку, там вищі шанси відшукати унікальні речі з дерева, про які важко просто так здогадатися.


Сувеніри Литва

Литва - невивчений туристами об'єкт, тому не поспішайте робити висновок за традиційними уявленнями

Другие статьи