Ви збираєтеся до Праги і хочете заздалегідь знати, що там подивитися, та так, щоб не сильно витратитися на музеї та інші розваги? Не переживайте, Прага - одне з небагатьох міст, де ви витратитеся мінімально. Наприклад, отримати масу вражень і задоволення можна, просто гуляючи містом. Але, звісно, для ґрунтовної прогулянки під рукою має бути список із розряду ТОП-місць у Празі, обов'язкових до відвідування. І ось що ми готові рекомендувати вам насамперед.

Знамениті місця казкової Праги

Собор святого Віта і Празький град. Це місце являє собою одну з наймасштабніших пам'яток у всій Європі. І водночас тут знаходиться багато дрібних пам'яток, кожна з яких є окремим історико-архітектурним явищем. Свого часу тут мешкали різні владики чеської землі, а сьогодні тут можна гуляти, вдихаючи аромат старовини і захоплюючись піднесеністю атмосфери. І це не порожні слова. Бруковані бруківкою вулиці, вузькі проходи між будинками, самі будиночки, немов намальовані, готичні шпилі соборів, - кожна деталь створює завершену картину. Здається, ніби ти перенісся в минуле. За що доведеться заплатити тут бюджетному туристу, так це за прогулянку Золотою вуличкою. Але, повірте, вона того варта, бо довга і містить безліч цікавих експонатів і красивих краєвидів. Усередині собору св. Віта екскурсія теж платна, але ж можна не брати її, а просто безкоштовно постояти на самому початку собору - звідти добре видно і вівтар, і інші потаємні місця собору.

Найвужча вулиця Східної Європи І розташована вона якраз у Празі. Про неї згадується практично в кожній туристичній програмі, присвяченій топ-місцям Праги. Однак знайти її без екскурсовода важкувато. Даємо орієнтування. Найвужча вулиця Праги і Європи сховалася все там же - на території Празького граду, там, куди ви вже спуститеся від собору св. Віта і гулятимете лівим берегом Влтави, не переходячи Карлів міст. Вона розташована недалеко від музею Кафки, де є монумент із двох чоловіків, що пісяють. Вуличка може бути закрита для відвідування, але завдяки ґратам можна зазирнути туди і зробити фото.

Найвужча вулиця

Стіна Джона Леннона

Як стіна Віктора Цоя, так і ця стіна притягує до себе неформальну молодь. Стіна Джона Леннона - це теж одне з топ-місць Праги і знаходиться вона в Празькому граді. Виглядає барвисто, біля неї завжди натовпи туристів (особливо багато китайців) і часто грає музикант на гітарі. Пройшовши всього сто метрів від стіни, ви натрапите на невеликий місток, біля якого крутиться водяне колесо. Красиве і навіть казкове видовище.

Стіна Джона Леннона

Карлів міст

Без нього просто неможливо уявити Прагу. Сюди стікаються натовпи туристів, тут практично неможливо зробити фотографію без китайця в кадрі. Але воно того варте. З мосту важко піти, він знову і знову ніби тягне за руку і просить затриматися на ньому, щоб помилуватися празькими пейзажами, помріяти, вдихнути свіже повітря красивої європейської столиці. Дивовижне за своєю енергетикою місце хоч удень, хоч уночі. О, з підсвіткою готичні скульптури, що прикрашають міст, здаються ще химернішими.

Карлів міст

Французька вуличка

Якщо не полишати лівий берег Влтави і прогулятися вперед (щодо собору св. Віта), ви побачите у всій красі вулицю, що складається з кольорових будиночків. Ліворуч від вас буде річка, а праворуч - вузька дорога і кольорові ажурні будиночки. Якщо пощастить, ви побачите закохані парочки, які немов зійшли з екранів французьких мелодрам. Неповторне відчуття.

Французька вуличка

Старо місце

Ця частина Праги розташована на правому березі Влтави і справедливо вважається топовим місцем для відвідування туристами. Саме тут розкинулася Староміська площа з купою кіосків з їжею і напоями, тут же, поруч із площею ви знайдете звивисту павутину з вузьких вуличок, гуляти якими можна абсолютно без грошей. Прага - це дійсно те місто, де можна майже не витрачати грошей. Ну або знати, де поїсти дешевше, а не заходити в перше-ліпше кафе. Наприклад, у злачних місцях, де рояться туристи, ціни будуть рази в 2-3 завищені. А якщо відійти подалі, наприклад, поїсти там, де їдять місцеві, вам вдасться істотно заощадити.

Старо місце

Про Прагу можна розповідати годинами. Вона чарівна, романтична, казкова, сюди хочеться повертатися, і в якийсь момент може здатися, що ви просто зобов'язані тут залишитися жити. А заодно - скласти власний список топ-місць Праги.

Другие статьи