Відень - всесвітньо визнаний культурний центр Європи. Тут зосереджено більше сотні музеїв. Серед них не тільки ті, які містять шедевральні твори мистецтва. Повнісінько у Відні й вузькотематичних, персональних, музеїв сучасного - сміливого, зухвалого, експериментального - мистецтва. Як правило, скромні і ще не розрекламовані арт-центри залишаються поза програмою мінімум туристів. Ми ж хочемо порекомендувати вам і ті, й інші музеї, щоб ви могли скласти власний ТОП музеїв у Відні.

Музейний квартал Відня З огляду на загальний культурно-піднесений настрій Відня, не дивно, що в столиці Австрії є цілий квартал, присвячений музеям. Ви все правильно зрозуміли - тут на кожному кроці арт-об'єкт або концентрат із творами мистецтва. Так, будь-якому туристові, мабуть, цікаво, який вигляд і що зберігається в Художньо-історичному музеї Відня. А тут вашій увазі представлені шедеври світового рівня: картини Тиціана, Рубенса, Рембрандта. Сюди варто йти за тотальним натхненням. Після інформативної прогулянки таким серйозним музеєм цілком імовірно, що вам захочеться розслабитися і дізнатися, які незвичні музеї ховаються в провулках і вуличках Відня.

Музейний квартал Відня

Музей годинників Цей музей далеко не локального значення, а європейського. Тут є три поверхи, на кожному з яких представлені унікальні екземпляри годинникового мистецтва: астрономічні годинники, кишенькові, настінні, є навіть баштовий годинник. Більшість із них працюють. За час прогулянки віденським музеєм годинників ви дізнаєтеся, як еволюціонувала галузь, як розвивалися і змінювали одна одну технології.

Музей годинників

Музей Фрейда О, як же - побувати в Австрії і не стикнутися з історією життя цього великого психіатра. Музей, присвячений діяльності Зигмунда Фрейда, розташувався якраз у квартирі, де він жив разом зі своєю сім'єю. Навіть якщо ви не поділяєте його погляди на психологію, або - знайомі з ними мало, напевно, буде цікаво просто роздивитися деталі інтер'єру, що оточували Фрейда за його життя. Бонусом до екскурсії йде відвідування робочого кабінету знаменитого психотерапевта.

Музей Фрейда

Крім музеїв у традиційному їх розумінні, рясніє австрійська столиця і такими музеями, від яких волосся на голові стає дибки. Ну наприклад. Чи часто вам доводилося відвідувати музеї, присвячені медицині? В Австрії таку роль узяв на себе Йозефінум. Слабконервним і вразливим туди краще не ходити. І навпаки - студентам-медикам і тим, хто просто цікавиться медициною, відвідування обов'язкове. Моделі тіл виконані максимально достовірно і мають натуралістичний вигляд. Крім скелетів, органів та інших анатомічних елементів, у музеї багато медичних приладів та інструментів, якими користувалися лікарі в минулих століттях.

Йозефинум

Музей, присвячений ураженням електрикою Ви чули коли-небудь про подібне? Навіть на думку не приходила така думка, правда? А ось в Австрії цьому явищу присвятили окремий музей. Ядро його експонатів - предмети, пов'язані з ураженням людини і природи блискавкою, струмом. Є тут попереджувальні плакати, обвуглені рослини, скло, на яке перетворився розпечений пісок. Знайшлося в музеї місце і для більш корисних експонатів, приміром, опису першої допомоги при ураженні струмом, розповідь про принципи захисту від удару блискавки. Загалом, тут є чому здивуватися і повчитися.

Музей, присвячений ураженням електрикою

Другие статьи