Прага - це така європейська столиця, яку варто вивчати поступово. Наївно вважати, що, якщо заїхати сюди нашвидкуруч - буквально на день, то вдасться пізнати її цілком і повністю. Навпаки, рекомендуємо вам уже зараз замислитися над питанням, що подивитися в Празі за 5 днів, і складати підручний список.

Перший день - для Старого міста. І не тільки.

Історія столиці Чехії зароджувалася тут, на правому березі річки Влтава. Ця частина міста і донині - ласий його шматочок, який посідає топові позиції в списку під назвою "що подивитися в Празі за 5 днів?". У вас достатньо часу в запасі, тож можна не поспішаючи побродити його вузькими брукованими вуличками. Не поспішати і справді є сенс, тому що якраз у Старому місті зосереджена більшість історичних пам'яток і визначних місць Праги, які корисно як слід розгледіти.

Старе місто

Ще одне місце, куди вас рано чи пізно приведе будь-який маршрут, це, звісно ж, Карлів міст. Дивна споруда, безумовна візитна картка столиці - у гарну погоду міст обліплений туристами, тож зробити нормальну фотографію вдасться хіба що рано-рано вранці. Карлів міст знаменитий своїми бронзовими фігурами, що зображують міфологічних персонажів і священнослужителів. Інтерес представляють собою і вежі по обидва боки моста: Малостранські вежі і Староміська.

Що подивитися в Празі за 5 днів: день другий

Гулятимете Старим містом (використовується і назва Старе місце), зайдіть на площу Республіки. Вона прикрашена старовинними особняками, в яких зараз розміщені ресторани та готелі. Приверне вашу увагу і Громадський дім - так називається будівля, в якій століття тому був справжній королівський палац.

Старе місце

Ще одна визначна пам'ятка, яку варто побачити за 5 днів у Празі, це порохові ворота. Вони являють собою готичну вежу з аркою і довгий час використовувалися як склад для боєприпасів. Після того як ключові місця Старого міста розглянуті та сфотографовані, рухайтеся у напрямку до Староміської площі.

Чим знаменита Староміська площа

Перше, що буде помітно ще здалеку, це храм, Тинський храм. Втім, не сказати, що якраз через нього площа стала центральною в Празі. Так склалося, що впродовж усієї історії міста на цій площі відбувалися події державної ваги. Через площу проходили королівські процесії, тут же влаштовували привселюдні страти, а тепер це місце - точка збору для численних натовпів туристів. Найпопулярніша серед гостей міста пам'ятка Староміської площі - ратуша з курантами, вони ж - астрономічний годинник XV століття. Знайдете ви тут і:

  • пам'ятник відомому чеському діячеві - Яну Гусу;
  • костел св. Миколая;
  • Католицький храм Діви Марії.

Тинський храм

День третій: прямуємо в нову частину Праги

Плануючи, що саме подивитись у Празі за 5 днів, обов'язково слід включити до свого списку "Нове місце" - частину міста, що побудована відносно недавно. Коли вийдете з Карлового мосту і звернете праворуч, опинитеся на набережній. Тут же побачите будівлю Національного театру. Поступово дійдете до Вацлавської площі, звідки починаються багато екскурсій і по периметру якої зосереджено безліч цікавих будівель. Особливо приковує до себе погляди "танцюючий будинок". Ця скляна будівля має вигляд вигнутого циліндра і вибивається із загальної картини, представленої класичною архітектурою вздовж Влтави.

Нове місце

На четвертий день у Празі познайомтеся з Вишеградом

Що з себе представляє Вишеград? Це старовинна фортеця на пагорбі, підніматися куди доведеться численними сходами. Вважається, що саме з фортеці почалася Прага, а вже потім з'явилося Старе місце. А отже, ви знаєте відповідь на запитання "що подивитися в Празі за 5 днів насамперед?". Звичайно ж, Вишеград. Піднявшись, ви побачите величезну зелену тиху територію, де можна довго гуляти в роздумах. З об'єктів тут - ротонда, базиліка св. Петра і Павла, цвинтар, де поховано багато відомих особистостей Праги і всієї Чехії. Із цим же цвинтарем пов'язані різні містичні історії про чорних псів, наприклад, або про білу пані, вогняну карету.

Вишеград

П'ятий день у Празі? Присвятіть його Малій країні

Під кінець свого перебування в Празі вирушайте на лівий берег Влтави. Тут розташувався історичний район столиці під назвою Мала країна. У номінації ключове місце, яке потрібно подивитися в Празі за 5 днів, Мала країна має бути серед переможців. Щоб потрапити туди, потрібно піти з Карлового мосту наліво. Поступово, походжаючи вузькими вуличками серед безлічі сувенірних крамничок, ви потрапите на острів Кампа, який омиває річка Чортовка (штучна водойма). Звідси ж, з острова, можна спуститися і до річки Влтави, на березі якої не тільки стоїть музей Кафки, а й чекають на туристів білі лебеді. Їх тут годують усі, кому не лінь, тож нічого страшного, якщо в рюкзаку з собою у вас не виявиться хліба.

Мала країна

Недалеко від цих місць розташована вулиця Нерудова. Рекомендуємо відшукати її за допомогою карти. Раніше колись вона вважалася місцем концентрації празької богеми. Цією ж вулицею ви дійдете до Градчанської площі та Празького граду - це головний палац чеської столиці. Отже, ви опинилися в районі Градчане. Найзнаменитіші його пам'ятки мають такий вигляд:

  • Злата вуличка з кольоровими, немов іграшковими, будиночками-музеями;
  • Собор св. Віта - це той самий готичний собор, який не поміщається в об'єктив фотокамер, настільки він високий і масштабний.

Сподіваємося, тепер ви точно знаєте, що подивитися в Празі за п'ять днів і грамотно складете свій маршрут. Бажаємо вам провести насичений відпочинок і набратися тільки найприємніших вражень від знайомства з Прагою.

Другие статьи