Чому саме Вільнюс? Столиця Литви ніколи не вирізнялася гучним званням туристичної Мекки. Але поступово туристи з Росії, Білорусі та України закохалися в це місто, і тепер Вільнюс по праву входить до списку обов'язкових до відвідування міст. Порівняно з іншими європейськими столицями, особливо - розпіареними і з гучними іменами, Вільнюс затишний і тихий. У старій частині міста, приміром, взагалі ні з чим незрівнянна атмосфера завдяки численним книжковим крамничкам, сувенірним крамничкам, невеличким кав'ярням, чиї столики стоять просто на тротуарах. Є тут і скверики, картинні галереї, тобто все те, що принесе задоволення гедоністам і простим поціновувачам красивого. Усі ключові пам'ятки Вільнюса справді можна подивитися за 2-3 дні, навіть гуляючи пішки. Власне, саме піші прогулянки дадуть вам змогу розчинитися в атмосфері міста, а отже - краще його зрозуміти і на довше зберегти в пам'яті приємні спогади.

До будь-якої поїздки краще підготуватися заздалегідь, щоб потім не довелося витрачати час уже на місці і садити батарею смартфона (що абсолютно невиправдано) на хаотичний пошук пам'яток. Навіть якщо подорож до Вільнюса вийде у вас незапланованою і ви буквально зірветеся з місця, список туристичних точок з розряду must see має бути у вас під рукою. Не переживайте, вам його складати не доведеться - ми це зробили за вас. Вам залишиться за бажання хіба що його доповнити.

Вежа Гедиміна з оглядовим майданчиком Опинившись у Вільнюсі вам не вдасться уникнути зустрічі з вежею Гедиміна, яка - частина замку Гедиміна. Вежа - чи не найвища точка столиці Литви, звідки на місто відкриваються фантастичні краєвиди. Власне, у будь-якому місті є щось схоже, куди хочеться піднятися, щоб мати уявлення про те, яке воно, нове місто. Так от, на вежу Гедиміна можна піднятися фунікулером і отримати незабутні емоції від побаченого з висоти.

Вежа Гедиміна

Нижній замок По-іншому він ще називається Палац князівства литовського, а розташований біля самого підніжжя вежі Гедиміна. На початку XXI століття його повністю відреставрували, і зараз у палаці зосереджено кілька колекцій, що належать Національному музею Литви. Сам музей ви знайдете трохи нижче Палацу. Він містить найбільш значущі предмети, що стосуються історії Литви.

Нижній замок

Музей декоративно-прикладного мистецтва Для шанувальників таких тем, як мода, стиль, історія та видатні люди минулого, буде не зайвим відвідати цей музей. Зазвичай тут представлено одразу кілька виставок, тож буде на що подивитися.

Музей декоративно-прикладного мистецтва

Музей Радзивіллів Династія Радзивіллів вважається однією з найстаріших литовських династій. У їхньому музеї представлено колекцію картин та інших творів мистецтва, які вони збирали впродовж десятків років як у Європі, так і в заморських країнах, таких як Китай, Австралія, Нова Гвінея. Ви побачите там картини іменитих художників, а також такі, автори яких не значаться. Можливо, історія появи таких експонатів у музеї містить у собі безліч підводних каменів, що, погодьтеся, додає інтриги.

Музей Радзивіллів

Старе місто Розкинулася ця частина Вільнюса на південь від Замкової гори, а займає цілих 70 вулиць і провулків із майже 2 тисячами будівель. Старе місто входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Найпопулярнішою пам'яткою старого Вільнюса вважається вулиця Пілес, вона ж - найдавніша в місті. Це улюблене місце для прогулянок як місцевих, так і туристів, адже тут, окрім традиційних для туристичного міста торгових точок із сувенірами та кафе, зосереджені також численні історико-культурні та архітектурні пам'ятки. Можна сказати, що тут є все, що вам знадобиться для розміреної прогулянки в задоволення.

Старе місто

Щоб зрозуміти, наскільки близький вам Вільнюс за духом, варто все ж таки більше часу проводити серед людей, в оточенні всього того, що створює історію міста вже зараз, а не колись. Звертайте увагу на деталі - як виглядають і розмовляють місцеві жителі, що особливого в будівлях, чим примітні звичні заклади, наприклад салони краси або магазини. Спостерігайте і насолоджуйтеся тим, що ви відкриваєте для себе світ.

Другие статьи