Вільнюс - далеко не предел мечтаний для туристов. Це, скоріше, місто "по дорозі": сюди заїжджають не спеціально, а коли цілеспрямовано подорожують кудись. І все ж таки столиця Литви теж цікава для туристів, особливо якщо ви в цій країні вперше. Давайте розберемося, що подивитися у Вільнюсі за один день, якщо ви сюди заїхали ненадовго.

Найстаріший ринок міста

Він називається Hales Turgus і розташувався біля залізничного вокзалу. Тут місцеві продають консервацію, а також свіжі гриби, овочі. Атмосфера на ринку своєрідна, такого не відчуєш на наших місцевих ринках.

Неподалік від Hales Turgus стоїть брама - збережена частина міської стіни, через яку відбувається перехід до Старого міста. Саму браму збудовано аж на початку XVI століття в готичному стилі - тільки уявіть, які вони привабливі за своєю історичною силою. Пройшовши через ворота (називаються вони Аушрос), ви опинитеся в Старому місті, а це завжди - серце будь-якого міста. Тут же перед вами відкриється вид на кілька релігійних об'єктів:

  • Костел св. Казимира (римо-католицький);
  • Костел св. Терези.

Якщо піти далі, вглиб Старого міста, упретеся в будівлю Ратуші і ратушну площу. Сама будівля мало чим примітна, навіть у дрібніших містах Ратуша буває набагато ошатнішою і старішою. На площі традиційно вже влаштовують концерти, а зазвичай вона всіяна літніми терасами невеликих кафе. Після цього об'єкта вам напевно захочеться піти кудись у більш значуще місце. І правильно зробите, якщо так вирішите.

Район Ужупіс

Саме ця назва часто фігурує в путівниках від знавців. Щоб ви розуміли, Ужупіс - богемний район старого міста, він же - автономна республіка всередині Вільнюса. Республікою Ужупіс проголосили самі його мешканці, а це переважно люди творчі, діяльні: художники, музиканти, ремісники. Через своєрідний контингент і сама атмосфера в Ужупісі своєрідна, її треба відчути, повільно там гуляючи, а ще краще - завітавши до якогось із місцевих закладів, поспілкувавшись із людьми.

Що ще подивитися у Вільнюсі, якщо ви тут на один день

Коли готуватиметеся до поїздки у Вільнюс, подивіться картинки двох об'єктів: Бернардинський костел і костел св. Анни. Вони вам одразу сподобаються, а коли приїдете - сходіть сюди. Ці дві будівлі примикають одна до одної, утворюючи привабливий архітектурний тандем. Обидва костели зведені з червоної цегли, а дах виконаний із червоної черепиці. Оздоблення всередині та зовнішній вигляд будівель вражають - усе-таки католицькі костели навіюють не смуток, а навпаки - захоплюють, вивільняють натхнення.

З яскравих пам'яток Вільнюса варто відзначити ще й такі:

  • Кафедральна площа Вільнюса;
  • Замкова гора і вежа Гедиміна;
  • Національний музей;
  • Пілес - найжвавіша і найпопулярніша вулиця Вільнюса.
Другие статьи