Знайомтеся - Люблін, одне з найбільших міст Східної Польщі. Завдяки багатовіковій історії архітектура міста сьогодні має багатоликий вигляд і відображає переплетення культур і народів, що мало місце в далекому минулому. Взявши будь-яку екскурсію містом, ви одразу ж переконаєтеся в цьому, плюс - побачите, наскільки Люблін схожий на Краків. До слова, Люблін частенько називають Малим Краковом.

Старе місто Люблін

Найуніверсальніша - оглядова, бо вона охоплює ключові пам'ятки міста, а саме: палац, костел, Міську браму, кафедральний собор і монастир Домініканців. Піша прогулянка приведе вас також на замкову гору (або пагорб), звідки добре видно фортечні мури і, звісно, мальовничі вулички старої частини Любліна.

Монастир Домініканців

Є ще одна ознайомча екскурсія містом, але вже більш тривала за часом, що дає змогу зазирнути в історію Любліна глибше. У межах цієї прогулянки з гідом ви відвідаєте каплицю Святої Трійці й розглянете дивовижної краси візантійські фрески, побуваєте в кількох костелах, відвідаєте той самий монастир Домініканців (багато пунктів із попередньої, коротшої, екскурсії включено в цю). Крім того, на вас чекає ґрунтовна прогулянка старим містом з його неповторними, атмосферними пам'ятками.

Чи не хочете трохи дивного?

Є в Любліні й одна незвичайна екскурсія, яку варто брати на додаток до оглядової. Проходить вона під землею і дає змогу побачити на власні очі, а не лише у фільмах, життя середньовічного міста. Маршрут екскурсії розробили, з'єднавши між собою майже двадцять старовинних будинків, - вийшло щось на кшталт міста в місті. Екскурсія під землею в Любліні доступна для туристів цілий рік.

Про що ще хочеться сказати, так це про незвичайні пам'ятки міста. До них належать питні фонтани. Мало того, що вони виконані у формі тварин, так ще й воду звідти можна пити. У Грузії, наприклад, фонтани з питною водою на кожному кроці, хоча й не становлять інтересу з точки зору дизайнерського рішення. Повертаючись до Люблінських фонтанів, скажемо, що активувати питний фонтан можна, натиснувши кнопку. Поки не натиснете, він залишатиметься звичайною скульптурою. Думаємо, на одній з екскурсій містом вам обов'язково про цей секрет розкажуть гіди.

Щодо тематичних екскурсій, то в Любліні є така. Вона присвячена єврейській культурі. До подій Другої світової війни в місті проживала найбільша в Польщі єврейська громада. Сучасна екскурсія охоплює ключові об'єкти єврейської культури та історії їхнього життя в Любліні: синагоги, шпиталь, Університет Мудреців, Будинок єврейських сиріт тощо.

Другие статьи