Ви зараз найімовірніше здивуєтеся, дізнавшись, що Катовіце називають постіндустріальною музичною меккою. І повірте, це місто тільки набирає обертів, а незабаром екскурсії Катовіце стануть бажаним пунктом у туристів, які відвідують Польщу вперше.

Катовіце

Більшість приїжджих, які в Польщі на відпочинку, курсують між ключовими містами: Варшавою та Краковом. Мало хто доїжджає до Катовіце, хіба що - заради аеропорту чи по роботі. Тобто за власним бажанням сюди мало кого заженеш. Так вважалося раніше, але віднедавна допитливі туристи, які шукають незаїжджені теми, вважають за краще досліджувати невеличкі міста (той самий Катовіце), відкриваючи там для себе дещо незвичне. На допомогу їм приходять докладні екскурсії, які в деталях знайомлять із містом і показують його з абсолютно іншого боку - справжнього. А всі ці упередження у вигляді фрази "сумна провінція" поступово змінюються на "мм, а це щось вартісне". Так, на перший погляд може здатися, що Катовіце - сіре промислове місто, де взимку навіть сніг сірий. Але це поверхневе судження, яке розсипається в пух і прах, якщо копнути глибше. Незважаючи на неяскраве комуністичне та індустріальне минуле, це місто щосили намагається здобути собі славу просунутого і сучасного, такого міста, яке подобається молоді. Так, стараннями місцевих жителів вдалося домогтися того, що:

  • у Катовіце відбуваються найбільші в Європі музичні фестивалі (іноді сюди приїжджають зірки першої величини, яких навіть у Києві чомусь не буває);
  • регулярно організовуються культурні заходи;
  • акцент із важкої промисловості зміщується в бік якісного пивоваріння.

Позитивні зміни будуть помітні вам з перших хвилин будь-якої екскурсії Катовіце. То тут, то там мила кав'ярня, звідусіль лунають ритмічні звуки електронної музики, - ви можете просто не поспішаючи прогулюватися з кавою, роздивляючись вітрини і будівництва. До речі, об'єктів, що будуються, в Катовіце зараз дуже багато - тут справжній бум будівництва (читайте - відродження). Напевно, здійснюючи оглядову пішу прогулянку вулицями Катовіце, ви звернете увагу на "літаючу тарілку". Так місцеві, та й приїжджі теж, називають стадіон - підсвічений нічними вогнями він і справді скидається на гігантську літаючу тарілку.

Стадіон у Катовіце

Відвідайте площу Кіляра, звідки відкривається вид на монументальну будівлю з червоної цегли (цегла - місцева визначна пам'ятка), що належить Національному симфонічному оркестру. Поруч розташований Сілезький музей, який відкрили відносно недавно в колишній шахті. У Катовіце багато й релігійних споруд, які ви зможете відвідати на свій розсуд.

Мабуть, головним підсумком поїздки в це місто стане нове знайомство з ним, якщо раніше ви там були, але нічого особливого не знайшли. Цього разу постарайтеся зробити свої екскурсії більш змістовними і корисними.

Другие статьи